Art Decos materialer og dekorasjoner – moderne men ikke modernistisk

Art Deco er en betegnelse på en stilretning som hadde sitt opphav i Frankrike før første verdenskrig, og som etterhvert spredte seg gjennom Europa. På 1920- og 30-tallet hadde Art Deco allerede rukket å bli en meget populær stilart over store deler av verden. Art Deco blir beskrevet som en overdådig og glamorøs stil med mange dekorasjoner og sprek fargebruk, som mange mener var en reaksjon på sparsommeligheten i årene under første verdenskrig.

Selv om det var en relativt kortlevd kreativ stilretning, klarte Art Deco likevel å sette sitt preg på flere kjente bygg, i tillegg til å påvirke både motebildet, kunst og møbler.

Moderne, men ikke modernistisk

Art Deco inneholdt mange av de samme elementene som modernismen, blant annet bruken av armert betong, glass, stål og krom. Og i likhet med modernismen tok stilarten avstand fra tradisjonelle og historiske stilarter som ny-klassisisme og Beaux-Arts, også kjent som skjønnkunst. Men i motsetning til modernismen og funksjonalismen benyttet Art Deco seg også i stor grad av overdådige dekorasjoner og farger. Selv om dekorasjoner var noe som ble sett på som tradisjonelt og gammeldags, var symbolikken moderne med blant annet lyn, soloppganger, geometriske figurer og chevronmønster.

Selv om det er variasjoner avhengig av arkitekten eller designeren, kan Art Deco defineres gjennom følgende karakteristikker:

  • Skarpe linjer som framhever den vertikale formen strukturen som vi finner i de fleste Art Deco-bygninger
  • Tradisjonelle og nyere materialer ble kombinert for å modernisere historiske stilarter
  • De dekorative detaljene som pryder bygningene har ofte gotiske elementer og statuer som vannkastere, på engelsk kalt gargoyle, i tillegg til utsmykninger og fargebruk for å gi et mer sofistikert uttrykk til nyere bygninger.
  • Tydelige geometriske elementer som tillater en slående kombinasjon mellom et strukturert rammeverk og mer avrundede dekorasjoner.

Er du interessert i modernistisk arkitektur og dens byggematerialer? Les mer om dette her.

Materialbruk i Art Deco

Materialene som ble brukt innen Art Deco var blant annet stukkatur, betong, steiner og betongblokker med glatt overflate og terracotta. I tillegg ble stål og aluminium brukt sammen med glassblokker og vitrolitt, som er en type pigmentert og farget glass. Dekorasjoner i stukkatur ble ofte utført i gips, og noen ganger forsterket med ståltråd eller hår.

Klikk her for å lære alt du ikke vet om gips.

Vil du lese mer om kjente stilretninger og betong?

På vår side finner du flere artikler som tar for seg ulike stilretninger som bruker betong som et viktig materiale i sine konstruksjoner: