Slipp kreativiteten løs med betong som hobbymateriale

Vi skriver mye om at betong er et fleksibelt materiale og at det kan brukes til det meste. Alt fra undervannsrestauranter og skateparker, til demninger, flytebrygger og høyblokker. Men betong kan også brukes til mindre prosjekter. Mange bruker det som hobbymateriale til å lage unike pyntegjenstander og møbler til hus og hage, som ingen andre har.

Skap holdbare og unike gjenstander

De fleste hobbybutikker selger mindre sekker med betong som kan brukes til egne prosjekter. Det har blitt populært med DIY-prosjekter og mange bruker betong når de skal lage egne pyntegjenstander til hus og hage. Med betong som materiale er det bare fantasien som setter grenser for hva du kan lage; telysholdere og lysestaker, blomsterpotter og plantekasser, pyntegjenstander, skåler, stoler, bord og lamper – for å nevne noe. Betong er et sikkert og holdbart materiale, som tåler det meste av vær og vind. Det betyr at du kan lage gjenstander for både uteområder og til hjemmet.

Les mer: «7 ting du ikke visste man kunne bruke betong til»

Dersom du bruker former til støping anbefaler vi å smøre den med matfett før du heller i betongen. Da unngår du at betongen setter seg fast. Vær oppmerksom på at støpemassen kan ødelegge formen, og kan være at du må klippe for å få ut det du har støpt.

Betong trenger ikke være grått og kjedelig

Det er flere ting du kan gjøre med betongen for å skape mer liv og tekstur i overflaten. Blant annet kan du tilsette forskjellige fargepigmenter i betongen for å lage gjenstander med farge, eller blande glassbiter i betongen for å få et spill som reflekterer lys.

Visste du at du kan ta avstøpninger av det du finner i naturen med betong? For eksempel kan du bruke blader og andre organiske materialer for å få naturlige og interessante former i det du lager.

Beskytt hender og overflater

Husk å bruke hansker når du jobber med betong. Fersk, bløt betong kan gi irritasjoner i huden, også kalt sementeksem. Dersom du har fått våt betong på huden anbefaler vi å vaske med såpe og store mengde rent vann.

Du kan enkelt vaske bort betong hvis du har fått det på gulv eller vegger, men ikke vent for lenge. Vask bort flekken med en gang den har oppstått, så slipper du eventuelle merker etter at du er ferdig med prosjektet.

Betong som hobbymateriale kan brukes både innendørs og utendørs. Husk imidlertid på at vær, nedbør og temperatur påvirker herdetiden. Jo lavere temperatur, jo lengre herdetid.

Les mer: «Hvordan blande betong på egen hånd»

Vil du lese flere artikler?