Eksponert betong – arkitektonisk virkemiddel med mange muligheter

Vi skriver mye om hvor utrolig fleksibelt betong som materiale er, med dets mange gode egenskaper. Det er derfor ikke uten grunn at betong har blitt et foretrukket materialvalg for mange når de skal bygge nye boliger og bygg. Eksponert betong betyr at betongen er synlig i bygget, og ofte brukes det som et estetisk virkemiddel fra arkitektenes side.

Betong er både praktisk og estetisk. Med ulike overflatebehandlinger har man mange muligheter til å skape akkurat det uttrykket man ønsker, enten det er rå og ubehandlet betong, blankpolert eller med ulike materialer som glass og stein blandet i betongen.

Funksjonelle og moderne boliger i betong

Mens det tidligere var mest vanlig å bygge hus i tre og med tradisjonelle former, er det nå flere som ønsker å være kreative og ta spennende valg når nye boliger skal bygges. Og i de tilfeller der utbygger ønsker ukonvensjonelle former, så er betongen det mest brukbare materialet.

Man kan for eksempel velge å blankpolere betong, noe som gjør det til et meget praktisk og flott materiale for gulv – og bidrar til å gi huset sin egen identitet. Blankpolert betong er enkelt å rengjøre, krever nesten ikke vedlikehold og vil, i motsetning til ubehandlet betong, reflektere lyset på en svært vakker måte.

Les mer: 6 fordeler med å bygge bolig i betong 

Estetisk og bærekraftig

I tillegg til å gi boliger sitt eget særpreg, sørger betongen for at bygget blir stående i mange år fram i tid. For utbyggere som har fokus på bærekraft og miljø er boliger i betong et fornuftig valg. Betong har nemlig flere miljøvennlige egenskaper, ved at det for eksempel fanger CO2 og at det minimerer behovet for vedlikehold betraktelig.

Vil du vite mer om betongens bærekraftige egenskaper? Da kan vi anbefale artiklene «Er betong miljøvennlig?» og «Bærekraftig betongteknologi»

Eksponert betong som et estetisk virkemiddel

Mange tenker nok at eksponert betong kan gi et kaldt preg, og kanskje minne litt om et fabrikklokale. I de siste årene har imidlertid fabrikklokaler blitt mer anerkjent og ettertraktet for boliger, og i kombinasjon med varme materialer, koselig interiør og masse naturlig lys trenger betong absolutt ikke å oppleves som kaldt eller upersonlig.

Flere kjente og kjære bygg med eksponert betong

Du har kanskje allerede lest historien om Y-blokka i Oslo? Blokka har vakt oppsikt i inn- og utland, og det var mange som prøvde å gjøre motstand da regjeringen i 2014 bestemte at den skulle rives. Y-blokka ble tegnet av Erling Viksjø og består av naturbetong, som han selv tok patent på i 1955, og med sandblåste motiver på noen av byggets flater. I dag er bygningen revet, men blokka i eksponert naturbetong og utsmykninger av blant annet Picasso står fortsatt sterkt i minnet til de fleste.

Det finnes heldigvis flere spektakulære betongbygg og -konstruksjoner i Norge, og flere av dem har valgt å vise fram rå og ubehandlet betong som et arkitektonisk virkemiddel. Et av dem er restauranten Under i Lindesnes. Her har Snøhetta valgt å bruke betong i kombinasjon med treverk i sin konstruksjon. Betongen gjør det mulig å bygge en konstruksjon som skal være under vann, og treverket sørger for at bygget er varmt og innbydende for gjestene.

Les mer: Restaurant Under – betong, eik og alger på sørkysten

Vil du lese mer om kjente bygg og konstruksjoner i betong?