Etterbehandling av betong – dette gjøres etter støping

Det er enormt viktig å etterbehandle betong etter at den er støpt, uansett når på året du støper. Riktig etterbehandling reduserer faren for oppsprekking og har mye å si for hvilke langtidsegenskaper betongen får og hvordan sluttresultatet blir.

Riktig etterbehandling av betong vil blant annet:

  • Sikre betongens fasthet
  • Sørge for tilstrekkelige bestandighetsegenskaper for betongkonstruksjonen
  • Sikre betongen mot vær, vind og frost
  • Øke betongens bestandighet mot vibrasjoner, støt og skader
  • Sørge for en jevn og fin overflate på betongen

Påfør alltid herdemembran etter støping

Herdemembran er en løsning som påføres betongen umiddelbart etter støping. Denne påføres ved hjelp av en lavtrykksprøyte, og danner en synlig film over betongen som beskytter mot uttørking og vanntap. Dette gir en god forutsetning for herdeprosessen i de følgende dagene etter støping. Vær oppmerksom på at du fortsatt må tildekke betongen med plast selv om du har påført herdemembran.

Nystøpt betong må tildekkes

Etter at betongen er støpt er det viktig å dekke til betongoverflaten med plast. Dersom nystøpt betong blir liggende med åpen overflate på sommeren kan fukten fordampe raskt i sola. Det som da kan skje er at betongen sprekker. Dette kan potensielt skje ganske raskt, derfor er det viktig å umiddelbart dekke betongen til etter støping, for å sikre at den herdes på riktig måte. Det samme kan skje på vinteren, hvor den tørre lufta kan føre til at betongen tørker for kjapt og sprekker. Plasten sørger for at overflaten ikke tørker ut og gir en jevn overflate på betongen. La plasten ligge så lenge som mulig, gjerne en uke eller to.

Tilfør rikelig med fukt i dagene etter støping

Det er viktig at det øverste laget ikke tørker ut når betongen skal herdes. Derfor bør du tilføre rikelig med vann i dagene etter støping. Sørg også for at plasten ligger godt inntil betongen, slik at det ikke kommer luftbobler som tørker ut deler av betongen. Da kan det oppstå ujevnheter som følge av at lufta tørker ut enkelte områder på betongens overflate.

Etterbehandling av herdet betong

Når betongen er herdet kan du begynne med etterbehandling. Hvilken etterbehandling du burde utføre avhenger av hva slags betong du har brukt, hvor den er plassert og hvilken betongoverflate du ønsker. Dersom du skal behandle innvendig eksponert betong er det vanlig å støvbinde overflaten. Dette hindrer spredning av sementstøv og reduserer støvdannelser. I tillegg blir overflaten enklere å rengjøre, og støvbindingen gir betongen en bedre kjemikaliebestandighet.

Skal du legge betong selv, eller vil vite mer om hva betong kan brukes til?

Vi har skrevet flere artikler om betong og dens mange egenskaper: