Fargerik betong

Det er noen der ute som tenker at betong er et grått og kjedelig materiale. Det kan vi avkrefte her og nå. Betong trenger nemlig ikke nødvendigvis å bare være grått, det kan være fargerikt, med mønster og blandet med ulike materialer som gir et spennende spill i overflaten. Du kan enkelt farge betong selv til egne prosjekter. Flere betongprodusenter tilbyr farget betong, overflatebehandlinger og teknikker som skaper interessante mønster og tekstur i betongoverflaten.

Bland din egen fargerike betong

Hvis du planlegger å lage noe selv og ønsker å bruke fargerik betong, så er det fullt mulig. Dersom du skal blande betong med farge selv, så er det betongfarge du skal bruke. Betongfarge er et kraftig fargepigment i pulverform som kan blandes inn i sement, gips og maling. Disse kalles oksidfarger, fordi de inneholder jernoksid. De er ikke giftige og vil ikke falme over tid.

Mange hobbybutikker og byggevarehandlere selger pulverfarge som du kan blande inn i betongen, både naturlige og syntetiske farger i et bredt spekter – fra hvitt, svart og brunt til rødt, gult, grønt og blått! Det er imidlertid noen ting du burde være oppmerksom på når du skal blande fargerik betong hjemme:

Hva du blander med betongen kan påvirke fargen

Hvis du bruker grå sement så vil dette påvirke fargen på betongen, og skape en dus fargetone. Det er mulig å kjøpe hvit sement, og denne vil sørge for en sterkere farge på sluttresultatet. Hva du bruker som tilslag i sementen kan også påvirke hvordan fargen på betongen blir, så tenk gjerne på om du vil ha en lys eller mørk farge og velg sand, grus eller stein deretter.

Vær nøye med blandingsforholdene

For mye farge i betongblandingen kan føre til at betongen blir svekket. Dette er fordi fargepartiklene fester seg rundt sementpartiklene, og ved feil blandingsforhold kan dette føre til at sementen ikke fester seg like godt til de andre materialene. Det anbefales å bruke en mengde farge som tilsvarer 4 til 6 % av sementvekten, avhengig av hvor intens du ønsker at fargen skal være.

Les mer: Hvordan blande betong på egenhånd

Det kan være vanskelig å gjenskape en farge

Farger til hobbybruk kjøpes separat og blandes sammen hjemme. Dette betyr at du står helt fritt til å eksperimentere og skape akkurat den fargen som du ønsker. Men husk at det kan være vanskelig å gjenskape den samme fargen to ganger, hvis du vil senere vil lage samme blandingen.

Les mer: Betong som hobbymateriale 

Glass og resirkulerte materialer som tilslag

Ved å bruke knust glass som tilslag i betongen kan du skape unike og reflekterende overflater, enten det er til vegger og gulv i boligen, uteplassen eller mindre gjenstander. Her er det også mulig å tenke bærekraft, og resirkulere glass og andre materialer for å skape dekorative elementer i betongen.

Ved å blande sammen 80% glass og 20% sement får man noe som kalles glassbetong. Dette brukes i hovedsak som et overflatemateriale eller til fasader, og er mulig å både høyglanspolere, sandblåse eller syrevaske for å få fram spennende strukturer i overflaten. Disse er også mulig å sette i et rutemønster ved hjelp av armerte betongribber.

Lag mønster med forskalingsbetong

Forskalingsbetong er betong som er støpt i former. Dette gir mange muligheter når det kommer til å lage mønster i en betongoverflate. Har du for eksempel lyst til å lage et rutenett eller andre geometriske mønster, og bruke ulike nyanser og farger i betongen, så er forskaling en flott metode for å gjøre dette.

Her er det også mulig å skape organiske mønster i betongen, ved å for eksempel bruke treverk når betongen støpes. Dette kalles forskalingsavtrykk og gir et avtrykk av treets furer og unike struktur støpt inn i betongen.

Trenger du inspirasjon til ditt neste betongprosjekt?

Vi har skrevet flere artikler om betongens mange bruksområder: