Funksjonelle byrom i betong

Mennesker har i alle tider hatt behov for områder hvor vi kan møtes, enten det har vært på markedsplasser, torg eller i parker. Dette behovet er fortsatt tilstede og vi trenger funksjonelle byrom som inviterer til aktivitet og samhandling for alle i samfunnet. For disse områdene er betong et byggemateriale som gir mange muligheter til spennende og funksjonelt design, som vil gi glede i generasjoner framover. Byrom i betong trenger nemlig ikke være grått og livløst. Det kan være god design og funksjonelle løsninger, gjerne i kombinasjon med grønne arealer og andre materialer.

Les mer: «Betong og støpejern langs Akerselva»

Et naturlig møtepunkt

Vi som jobber med betong er opptatt av å vise at det ikke er et kjedelig materiale, men at betong kan være funksjonelt, vakkert og spennende. Betongens fleksible egenskaper gjør den til et utmerket materiale når man skal skape områder med ukonvensjonelle former, eller har lyst til å bygge noe utenom det vanlige.

Skateparker er best i betong

Hvis du spør en skater om hvilket underlag som er best å skate på, er sjansen stor for at svaret du får høre er betong. Det glatte underlaget er perfekt for skateboard og andre rullende aktiviteter, og gir en bedre og tryggere opplevelse for de som bruker skateparken.

Det bygges flere skateparker rundt om i Norge, og det er vanlig at man henter inn både designere og erfarne entreprenører når disse skal bygges. Det handler estetikk og sikkerhet for de som skal bruke parken. Samtidig gir betong mange muligheter når det gjelder utforming, som er et viktig aspekt ved en skatepark. Det skal både være runde former og kanter, som sørger for store muligheter for de som skal bruke skateparken. Skating er en kreativ og fri aktivitet, og dette burde gjenspeiles i designet til skateparken, slik at det blir en flott park for både nybegynnere og erfarne skatere – i tillegg til tilskuere og besøkende.

Selv en godt brukt skatepark i betong trenger lite vedlikehold

En stor fordel med å bygge byrom i betong er at de trenger lite vedlikehold, selv om de blir utsatt for høy aktivitet året rundt. Det finnes skateramper som er bygget i treverk, men disse slites over tid og trenger mye vedlikehold for å være trygg for de som skal bruke dem. Betong tåler allslags vær og får hverken råte eller muggdannelser, og vil dermed gi mye glede i mange år framover.

Et bærekraftig materiale med mange muligheter

Det finnes flere ulike typer betong som egner seg til forskjellig bruk. Til byrom og dekke på store overflater er det for eksempel lurt å bruke permeabel betong. Dette er en sterk betong som tåler høy belastning, samtidig som den også drenerer og filtrerer overflatevann. Det betyr at man slipper å grave grøfter og unngår store ansamlinger med vann etter mye regn, eller islagte overflater på vinteren. Samtidig vil vannet som trenger gjennom betongen filtreres, og eventuell forurensning i vannet samles på overflaten eller spyles ned i betongens fundament og brytes ned over tid. Denne typen betong er perfekt for byrom, fordi det avlaster rørsystemer i tettbygde strøk.

Les mer: «Hva er permeabel betong og hva brukes det til?»

Vil du lese mer om betong?

Vi har skrevet mange spennende artikler om betong og ulike betongkonstruksjoner: