Hvordan blande betong på egen hånd

Vurderer du å gå i gang med et «gjør det selv»-byggeprosjekt? Da er sjansen stor for at betong er et materiale du blir nødt til å forholde deg til. På mindre prosjekter vil det kunne lønne seg å blande betongen du trenger selv. Ikke bare er det penger å spare – det er også ganske enkelt!

Trenger du litt inspirasjon til ditt neste prosjekt? Her har vi skrevet om betong som hobbymateriale, mens her leser du om å blande din egen fargerike betong.

Dette trenger du betong til

Betong er et sterkt og bestandig materiale som finnes i de aller fleste bygg og konstruksjoner. Det har mange bruksområder, lang levetid og krever generelt lite vedlikehold. I privatboligen kan betong være aktuelt i forbindelse med:

  • oppretting av flater
  • støping av baderomsgulv
  • støping av kjellergulv
  • faststøping av stolper og gjerder
  • mindre reparasjoner

Her kan du lese om 7 ting du kanskje ikke var klar over at betong kan brukes til.

Slik blander du betong selv

Når du skal blande din egen betong, har du noen alternativer. Det mest vanlige er nok å benytte tørrbetong som bare skal tilsettes vann og eventuelt sement eller stein. Dette er den aller enkleste måten, og passer for små prosjekter. Alternativt kan du kjøpe det du trenger av tilsetningsmaterialer som stein, sand, sement og pukk i løsvekt, og blande selv hjemme. Har du ressursene til å blande sammen materialene, kan dette være den mest lønnsomme løsningen.

Betongen kan blandes i balje, tvangsblander eller betongblander. Har du kun behov for små mengder betong kan du blande med håndkraft, for eksempel med en spade, men husk at manuell blanding av betong raskt blir tungt. Ofte kan leie av en maskin være en takknemlig investering.

Alternativ til å blande egen betong

Selv om blanding av betong er forholdsvis enkelt, kan det også være både tid- og ressurskrevende dersom du har behov for større mengder. Vær derfor realistisk og innse egne begrensninger. Iblant vil det lønne seg å heller bestille ferdig blandet betong levert med betong- eller pumpebil.

Viktig å huske på når du blander betong

En ting som er viktig for at resultatet skal best mulig når du blander betong, er at du bruker det blandeforholdet som står på forpakningen. Det kan være fristende å lette blandejobben ved å tilsette mer vann enn instruksjonen tilsier, spesielt dersom du blander for hånd. Husk da på at dette kan straffe seg på sikt ettersom betongen også vil bli svakere.

Noe annet det er viktig å være klar over er at betong er etsende. Bruk derfor alltid hansker og gjerne også vernebriller når du jobber med betong.

Les mer om betong og bygg i betong: