Under – Betong, eik og alger på sydspissen

På Terneholmen ved Lindesnes Havhotell, helt på tuppen av Norges sørkyst i et værbitt område hvor vinden kommer fra både øst og vest, finner du et av Norges mest interessante restaurantbygg – nemlig Under, Europas første undervannsrestaurant. Med en spennende konstruksjon bestående av betong, eik og et stort panoramavindu, kan opptil 40 gjester nyte en finere middag under overflaten.

Under er tegnet av Snøhetta, med Lindesnes Havhotell som byggherre. Arbeidet med byggingen ble påbegynt i januar 2018 og restauranten stod ferdig og klar til bruk i mars 2019.

Betong, eik og alger 

Hovedkonstruksjonen, altså den delen som går under vann, består av et rør i betong med en gjennomgående tykkelse på 40-50 cm. I enden av røret, 7 meter under overflaten, er det montert et 35 kvm stort og 25 cm tykt akvarievindu som lar gjestene få oppleve livet under vann. Inngangen er kledd i varm eik, som en kontrast til den grove betongen. Treverket vil etterhvert som det blir utsatt for bølger, vær og vind få gråtoner som komplimenterer betongen i bygningen. Eiken videreføres i bygningens interiør, for å skape en stilfull og varm atmosfære for de besøkende.

Betongrøret ble støpt på en lekter kun 20 meter unna der restauranten er plassert i dag, og vinduene ble installert før konstruksjonen ble plassert på sin endelige plassering. Bygningen er boltet solid fast i en forankring i berggrunnen, og både festet og selve bygningen er dimensjonert for å tåle belastningene fra naturkreftene utenfor. For å sikre bolter og betongsålen ble hele konstruksjonen fylt med vann. Deretter ble boltene strammet til og vannet ble pumpet ut.

Les mer: «Demninger – betong og vann i skjønn forening»

Forskning og fine dining

Under er plassert i et område med både salt- og brakkvann. Dette gir et spennende biologisk mangfold i havet utenfor restauranten, og restauranten skal også skal fungere som et marint forskningssenter. Den grove betongoverflaten vil fungere som et kunstig rev og gi en god grobunn for skjell, tang og alger over tid. Tanken er at restauranten skal være en hyllest til havet og den steinete kysten sør i Norge, både når det kommer til bygningens konstruksjon, forskning og ikke minst gjennom maten som gjestene får servert.

Etter bare ett år i drift fikk Under sin første Michelinstjerne under utdelingen i Trondheim 17.januar 2020. Dette er en prestisjetung pris som tildeles restauranter som utmerker seg på en helt spesiell måte.

Har du lyst til å lese mer om spennende bygg i betong?

Det er gøy å se at flere utbyggere benytter seg av betong når de skal bygge nytt. Her kan du lese flere artikler om ulike norske bygg og konstruksjoner i betong: