Holmestrand stasjon: Et praktbygg i sertifisert betong

Foto: Peter Fiskerstrand

Nye Holmestrand stasjon åpnet november 2016, og er i sin helhet bygget i betong. Stasjonen er verdens største fjellstasjon for høyhastighetstog, og mottok Betongtavlen i 2017.

Stasjon i fjellet

Holmestrand stasjon er en jernbanestasjon plassert inne i Holmestrandfjellet, og er en svært spektakulær stasjon. Den ligger 150 meter inne i fjellet, og bygget er tilpasset fjellet.

Bygget i og med sertifisert betong

Stasjonen er i sin helhet bygget i, og med betong. Betongen ble levert fra et mobilt blandeverk satt opp i Holmestrand for å kunne forsyne byggeprosjektet som startet 1. juni 2010.

Følger fjellet

Inngangspartiene er bygget i betong, og er utformet for å gi et inntrykk av at de vokser ut av fjellsiden. Det er lagt mye vekt på at stasjonen skal oppleves som lys og luftig, og alle synlige overflater er utført med lys betong.

En av inngangene ligger på toppen av fjellet, og blir betjent med en stor heis som går gjennom fjellet. Rundt 90% av Holmestrands befolkning bor oppå fjellet, så heisen og stasjonen er et effektiv miljøtiltak som knytter sentrum og innbyggerne sammen.

Holmestrand stasjon fasade. Foto: Peter Fiskerstrand
Foto: Peter Fiskerstrand

Vinner av Betongtavlen 2017

Betongtavlen er en pris som gis til bygg i Norge, hvor betong er anvendt på en miljømessig, estetisk og teknisk fremragende måte. Prisen deles ut i samarbeid med Norsk Betongforening og Norske Arkitekters Landsforbund, og tildeles arkitekten.

Det er gode løsninger rundt tekniske utfordringer, kvalitet i utførelse av arbeidene, miljøforhold og arkitektoniske kvaliteter som skal til for å begeistre juryen. I 2017 vant Holmestrand stasjon Betongtavlen, her kan du lese juryens begrunnelse.  

Betong og delmaterialer sertifisert av Kontrollrådet

Alle delmaterialer til betongen samt armeringen er levert av produsenter som er sertifisert av Kontrollrådet.

Kontakt oss i Kontrollrådet dersom du har spørsmål rundt sertifisering av produkter og styringssystemer, eller andre spørsmål vi kan bistå deg med.