Vinneren av Kontrollrådets dronekonkurranse er kåret!

Vinneren av Kontrollrådets dronekonkurranse er kåret. Premissene var enkle: Vis frem hvor stor del av Norge som er bygget i betong, og andre produkter sertifisert av Kontrollrådet. 48 bidrag ble vurdert, og Mathias Haughom og Kasper Broløkken stod igjen som finalister.

Førsteplassen gikk til 20 år gamle Mathias Haughom fra Vesterålen.

– Det er sykt kjekt! Fantastisk å få den bekreftelsen, forteller vinneren.

Haughom har drevet med dronefoto i rundt tre år, og bruker mesteparten av tiden sin i bilen for å finne nye spektakulære plasser å filme.

– Jeg tror jeg bruker tre måneder av året på å kjøre rundt til forskjellige plasser og ta bra klipp.

I sommer kjørte Haughom Norge på langs fire ganger for å filme, det ble 16.000 kilometer i bil.

– Det er kjekt å kjøre rundt og fange de fineste scenene. Det blir mange sene netter og tidlige morgener for å fange steder uten mye folk tilstede, og for å få det beste lyset.

Droneklipp fra hele Norge

I vinnerfilmen har han klart å få med en hel rekke steder, turistattraksjoner og byer i Norge. Man kan blant annet se droneklipp fra Reinebringen i Lofoten, Trollstigen, Saltfjellet, Geiranger, Vesterålen, Loen, Saltstraumen, Osterøy, Sommarøy, Atlanterhavsveien, Hardanger, Trondheim og Bergen.

Haughom bruker mye tid på hobbyen sin, som han en dag håper kan bli en fulltidsjobb. Hvor mye tid han har brukt på bidraget i Kontrollrådets konkurranse er vanskelig å si. Noen klipp er nye, men andre ting er materiale fra tidligere turer.

– Jeg bruker en halv dag på hvert klipp. Det blir veldig mye kjøring for å komme til de fineste stedene, men jeg pleier å rekke 1-2 steder per dag. Så da må man nesten bare begynne å regne på det, ler han.

Redigeringen brukte han rundt to dager på, og det var viktig for han med en rød tråd gjennom filmen. På spørsmål om han ser annerledes på betong, og andre produkter Kontrollrådet sertifiserer svarer han:

– Ja, absolutt! Og jeg er veldig glad for deres rolle i Norge, jeg bruker mye tid på disse veiene, så jeg er glad de er trygge!

For premiepengene på 50.000,- vurderer Haughom å investere i et 360-kamera for å kunne satse på nye prosjekter.

Andreplassen gikk til Kasper Broløkken

Gvekortet på 25.000 kroner gikk til Kasper Broløkken. Han er 16 år og går på elektrofag ved Skogmo Videregående skole i Skien.

– Jeg har i flere år hatt en stor interesse for film. Alle penger jeg har fått i bursdagsgaver og konfirmasjonspenger har gått til filmutstyr.

Kasper bruker mye tid på Youtube for å tilegne seg kunnskap.

– Da jeg så utlysningen til konkurransen tenkte jeg at dette kunne være en god utfordring.

– Bruer som viser hvor vakre betongkonstruksjoner kan være

16 åringen fra Skien er stolt over andreplassen.

– Jeg ble selvfølgelig glad for å bli nominert, og stolt over å få andreplassen blant så mange vurderte videoer. Jeg har kjøpt meg nytt kamera for premien, et Sony A7RII. Et kamera som både kan brukes til film og bilder.

Om filmen forteller han:

– Kontrollrådet driver med svært mye forskjellig arbeid innenfor kvalitetssikring av byggevarer i Norge. Derfor ble første del av planleggingen å finne ut hva man ville vise av arbeidet til kontrollrådet. Etter litt research på Kontrollrådets nettsider fant jeg ut at den eldste betongkonstruksjonen i Norge er Farrisdammen fra 1764. Over Farrisdammen i dag går den nyåpnede Farrisbrua. Dette er noe jeg drar fram i starten av videoen for å vise hvor lenge sement har blitt brukt som byggevare i Norge. Fra Farrisbrua trekker jeg en parallell til Norcem som har levert sement brukt til byggingen av brua. Norcem er også den eneste produsenten av sement i Norge. Videre viser vi Breviksbrua og Grenlandsbrua som strekker seg over Brevikstrømmen side om side. Dette er bruer som sammen med Farrisbrua viser hvor vakkert betongkonstruksjoner kan være. Etter dette kommer vi til den nye jernbanestrekningen mellom Porsgrunn og Larvik. Midt mellom går en av Norges lengste jernbanebru over Hallevannet, bildet viser vakker natur og infrastruktur side om side. De siste bildene er også tatt over den nye jernbanestrekningen, der vises et tog som kjører over en jernbanebru med en tunnel på hver sin ende. Den siste delen er brukt som bakgrunn for logoen til kontrollrådet, forteller 16 åringen og legger til:

– Alle bildene brukt i videoen er filmet spesielt til reklamen for Kontrollrådet. Reklamefilmen er filmet med en Dji Phantom 4, og redigert med Final Cut Pro X. Ved droneflyging har jeg alltid med meg min far som ansvarlig og spotter.

Også Mathias Haughom har brukt Dji Phantom 4 på vinnervideoen, og bruker også Final Cut Pro X til redigeringen.

Kontrollrådet takker alle deltakere for fantastiske bidrag og stort engasjement.

Vinnerne kan du følge på Facebook her:

Haughom Foto og Kasper Media

Og filmene kan du se her:

https://www.facebook.com/Kontrollradet/videos/197477031169625/

https://www.facebook.com/Kontrollradet/videos/699077857145862/