Brygger i betong: stødig i vær og vind

En betongbrygge er, som navnet tilsier, en brygge støpt i betong. Brygger i betong er hardføre og godt rustet til å tåle vær, vind og sjø. Dersom høy bestandighet og lang levetid er avgjørende, vil som regel en betongbrygge være en sikker vinner.

Flytebrygge i betong – det mest solide alternativet

Betong er mye brukt til produksjon av brygger for værutsatte områder og større havneanlegg. Dette skyldes i hovedsak at en betongbrygge, med sin høye egenvekt, ligger trygt på vannet og evner å stå imot kraften fra vær og bølger. Betong er rett og slett det mest solide alternativet når det kommer til brygger, og ligger trygt og godt selv under krevende forhold.

En betongbrygge har som regel en kjerne av polystyren eller isopor, og helstøpes i armert betong. Det er kjernen som sørger for optimal stabilitet og god flyteevne. Armeringen forhindrer at vann trenger inn til stålet slik at rust oppstår. Dette gjør bryggen mer solid og øker levetiden betraktelig.

Ideelt for tøffe, norske forhold

I Norge har vi en lang kystlinje. Mange områder er svært værutsatt, samtidig som det er mye trafikk på sjøen. Dette stiller høye krav til bryggene som bygges. Det er nettopp stabiliteten som gjør brygger i helbetong eller en kombinasjon av betong og treverk de mest brukte i Norge.

Betongen tåler frost godt og bryggen kan derfor ligge ute hele året. Det er en fordel under kalde norske vintre. Samtidig krever betongbryggen langt mindre vedlikehold enn for eksempel en brygge i treverk.

Mange muligheter knyttet til kledning

Ved å velge en brygge i betong får du optimal fleksibilitet og mange tilpasningsmuligheter. De fleste leverandører av betongflytebrygger tilbyr muligheten for skreddersøm. Bryggene kan leveres med ønsket kledning – alt fra impregnert furu til eksklusiv skifer. Bryggene kan også kobles sammen slik at du får ønsket lengde og utforming på bryggepiren.

Flytebruer – betongens fremtid er flytende

Det er ikke bare flytebryggene som utgjør trygge og stabile plattformer hvor vi kan bevege oss på sjø og vann. Det forskes mye på hvordan flytebruer i betong kan utgjøre et kostnadseffektivt alternativ til andre typer bruer og undersjøiske tunneler. I Norge har vi to flytebruer i betong, Bergsøysundbrua og Nordhordlandsbrua, og flere er under planlegging.

Les mer om prosjektet «Ferjefri E39» og hvordan betongens fremtid er flytende her.

Les mer om betong og dens bruksområder

Kontrollrådet fungerer som et kontrollorgan innenfor betongfeltet. Vil du vite mer om betong og dens bruksområder kan du lese noen av disse artiklene: