Betong er verdens mest brukte byggemateriale og det finnes et utall betongkonstruksjoner rundt omkring i verden. Mange arkitekter har latt seg inspirere av materialet og bruker det til å skape de utroligste bygg. Her har vi samlet et lite knippe med fascinerende betongkonstruksjoner fra mange ulike land.

Pantheon Roma

Se bilder av alle byggene i bildegalleriet nederst i artikkelen!

Pantheon i Roma

I antikken hadde ikke romerne armert betong slik vi har i dag, men de klarte allikevel å bygge enorme og fascinerende bygg. Et av disse er det verdenskjente Pantheon i hovedstaden Roma. Kanskje betongen de brukte var så sterk fordi de var kjent for å kaste matrester i betongblandingen?

Ardmore Residence i Singapore

Bygningen er designet av arkitekten Ben van Berkel og ble ferdigstilt i 2013. Bygningen har et helt spesielt design som har blitt beæret med prisen Emporis Skyscraper Award og befinner seg i dag på listen over topp 10 skyskrapere i verden.

Unité d’Habitation i Marseille

Denne massive boligblokken er designet av Le Corbusier. Bygningen representerer en modernistisk form for arkitektur som vokste frem på 1920-tallet og gjorde seg gjeldende i mange år. Denne bygningen i Marseille i Frankrike ble bygget for å møte behovet for flere boliger etter andre verdenskrig. På slutten av 1940-tallet var det fremdeles behov for boliger til alle de som hadde mistet hjemmet sitt under bombingen i krigen.

Hallgrimskirkja i Reykjavik

Hallgrimskirkja er den høyeste og største kirken på Island. Kirken ble designet av arkitekten Guðjón Samúelsson i 1937 og det tok 41 år å bygge den helt ferdig. I dag er kirken en populær turistattraksjon på Island. Kirken er bygget i betong, hedrer modernistisk arkitektur og gir alle en påminnelse om det islandske landskapet.

Pavilhão de Portugal i Lisboa

Paviljongen ble bygget i forbindelse med verdensutstillingen i 1998. Bygget er designet av Alvar Siza. Det mest fascinerende med bygget er det hengende taket spenner seg mellom to bygninger. Disse to bygningene er 14 meter høye og designet for å tåle vekten av den tunge betongplaten. Platen er 20 cm tykk og støttes av stålkabler.

St John’s Abbey Church, Collegeville i Minnesota

St John’s Abbey Church er en kirke som sannsynligvis hadde fått mye mer oppmerksomhet om den hadde ligget mer sentralt til enn i Collegeville, Minnesota. Kirken er tegnet og designet av Marcel Breuer. Kirkens glassfasade vender mot nord og for å få tilstrekkelig med dagslys inn i kirken, designet Breuer et stort skjold som reflekterer sollyset.

Cidade das Artes i Rio de Janeiro

Cidade das Artes er bygget for å samle mange former for kulturelle uttrykk på ett og samme sted. Bygget er designet for å kunne huse alt fra konserter og populærmusikk til opera, teater. I tillegg er det flere øvingsrom for blant annet dans, rom for kunstutstillinger, restauranter og mediebibliotek. Bygget befinner seg mellom fjellet og havet og arkitekturen speiler både Siera Atlantica-fjellene og havet.