Kilden – et praktbygg med funksjonelle betongelementer

For å feire Kontrollrådets 50-årsjubileum belyser vi noen av Norges mange praktbygg i betong.

Interiør Kilden KristiansandKristiansands storsal, Kilden Teater og Konserthus åpnet dørene i 2012. Byggteknisk og akustisk er Kilden et av de mest moderne byggene for levende i musikk i Europa.

Bygget med et arkitektonisk unikt uttrykk rommer fire saler, er 16.500 kvadratmeter stort og har plass til 2277 publikummere.

Betongen og betongelementene ble levert av Kontrollrådet-sertifiserte aktører.

Akustiske utfordringer i betongbygg

I et konserthus med ulike forestillinger og musikktyper, stilles det strenge krav til akustikk. Bak dette ligger kompleks teknikk, og konsertsalen som i utgangspunktet er bygget for symfonisk musikk, er også tilrettelagt for forsterket musikk.

For å få til dette ble konsertsalens øvre del utført i akustiske elementer av fiberarmert betong fra Byggimpuls. 142 store veggelementer med hver sin unike geometri bidro til salens akustiske egenskaper. Samtidig som man har fått vegger som gir salen et dramatisk uttrykk, har man også fått støydempende vegger og et akustisk virkemiddel.

De største elementene er over fem meter høye og to og en halv meter brede, med fasetter som bygger ut i rommet.

Sal i Kilden KristiansandLandets mest komplekse bølgevegg

Den karakteristiske bølgeveggen er Norges mest komplekse vegg. På det høyeste er den 96 meter, og strekker man ut kurvene blir den 200 meter lang.

En omfattende stålkonstruksjon som krager ut fra betongkonstruksjonene måtte til for å bære bølgeveggen i tre.

Vunnet flere priser i inn- og utland

Kilden Teater og Konserthus har vært nominert til, og vunnet en rekke priser i inn- og utland. Blant annet vant de Betongelementprisen i 2010, som ble gitt til ALA Architects og SMS Arkitekter AS for vakre og spennende løsninger. «Betongelementene er mørkpigmenterte og fremstår i samspill med byggets overordnede arkitektoniske idé, der den buktende utvendige fasadekledningen gir en klar referanse til de innvendige betongelementene. Forholdet mellom bygningen, kanalen og havnen er fylt av spenning og dramatikk» nevnes i juryens begrunnelse.

Les også artikkelen: Syv fascinerende bygg i betong.