7 ting du ikke visste om armert betong

Når man forsyner betongen med armering, gjør det betongen enda sterkere. Armering er vanligvis stenger eller kabler av stål, og stålet omsluttes av betongen. Vi er omgitt av betong, og sjansen er stor for at veggene rundt deg og gulvet du står på er laget av det mest brukte byggematerialet i verden.

Joseph Monier fant opp armert betong
Joseph Monier fant opp armert betong.

1) Gartneren som ønsker sterkere blomsterpotter

Den franske gartneren Joseph Monier (1823–1906) oppdaget i 1867 at når han la stålstenger på betongen fikk betongen enda bedre strekk- og trykkfasthet egenskaper. Det hele startet med at Monier var misfornøyd med materialene som ble brukt til å lage blomsterpotter, og begynte å eksperimentere med betong. Bruken av armert betong ble likevel ikke utbredt før på starten av 1900-tallet.

2) Betong tåler alt

Armert betong er svært motstandsdyktig mot både brann og vann, og brukes derfor ofte i bygging av demninger og undersjøiske tunneler. Betong kan hverken brenne eller bli satt fyr på, og slipper ikke ut skadelige gasser i kontakt med ild.

3) Ett av verdens sju underverker er bygget i armert betong

Kristusstatuen i Rio de Janeiro, kalt Cristo Redentor på portugisisk, er plassert på fjelltoppen Corcovado i Brasil. Den vant i 2007 en plass på listen over Verdens syv nye underverk, og ble reist i 1931.

Statuen er bygget i armert betong, og belagt med kleberstein. Statuen er 30,7 meter høy, og veier totalt 1145 tonn. Hver hånd veier 9 tonn, og avstanden mellom fingerspissende er 30 meter.

Les mer: Ti ting du ikke visste om betong.

4) Norge bygde verdens største fabrikk i armert betong

Cyanamidfabrikken på Odda ble bygget mellom 1906 og 1908, og var verdens største da den var ny. Odda Smelteverk, som den gang het The North Western Cyanamide Company, ble bygget i armert betong. Fabrikkene «Cyanamiden» og «Lindehuset» ble bygget mellom 1906 og 1908, og ble utvidet mellom 1912 og 1914.

Her kan du lese mer om Norges første bygg i armert betong.

5) Noen konstruksjoner behøver ikke armering

Noen konstruksjoner armeres bevisst ikke, men utformes slik at de blir utsatt for trykkrefter. Et eksempel er gravitasjonsdammer, som er demninger som bygges slik at vanntrykk kombinert med dammens egenvekt sørger for at betongen alltid vil stå under trykk.

6) Betong tåler eksplosjoner bedre enn antatt

Som et ledd i en ferjefri E39 skal det bygges flere flytebruer og undersjøiske tunneler, blant annet av betong. Én av ideene er å bygge verdens første flytende tunnel, og forskere ved NTNU har derfor testet hvor store trykkbølger betong tåler, i tilfelle eksplosjon. Svaret overrasket forskerne, og det viste seg at betongen tålte mye mer enn antatt. I et sjokkrør utsatte de fem centimeter tykke uarmerte betongplater for en trykkbølge på sju bar, og det skjedde svært lite.

Dimensjonene på tunnelveggen som skal brukes vil være 15 til 20 ganger tykkere enn betongplaten som ble testet, og i tillegg være armert, melder forskning.no  

7) Armert betong tåler jordskjelv

For at bygg skal tåle et jordskjelv må det tåle store deformasjoner. Ved å bruke armert betong har man deler av konstruksjonen som klarer å absorbere mye av energien som kommer fra skjelvet. Både armert betong og seige stålkonstruksjoner er materialer som tåler store deformasjoner med styrken i behold.