Alt du ikke vet om gips

Du visste sikkert at gips er et formbart materiale som brukes til å stabilisere brukne bein, men gips kan også brukes til mange andre formål. Gips er et materiale som har blitt anvendt i tusenvis av år, og som i dag brukes i en rekke bransjer og sektorer.

Hva er gips?

Gips er et mineral bestående av kalsiumsulfat, som kan dannes både ved inndamping av sjøvann eller vulkansk aktivitet. Gips kan forekomme i fargene hvitt, grått og noen ganger med andre svake farger. Det finnes ulike typer gips, som brukes til ulike formål. Vi kaller dem silkespat, selenitt og alabast. Gips som mineral forekommer naturlig i enkelte bergarter, for eksempel er det gipsforekomster i Oslos alunskifer-områder.

Gipsen i historien

Gjennom nesten hele menneskets historie har gipsen blitt brukt til ulike formål. Gips har vært utbredt som materiale både for bygg og for dekorative elementer som statuer og andre utsmykninger.

Gips i form av alabaster ble for eksempel brukt i oldtidens Egypt, Mesopotamia og Romerriket for å skape billedstøtter, kunstutsmykninger og statuer. Materialet er forholdsvis mykt, og kan formes og skjæres i for å skape det uttrykket som ønskes.

Les også: «Alabast: materiale for utsmykning og dekorasjon».

Gipsens bruksområder

Det kanskje mest kjente bruksområdet for gips er som beskyttelse og forsterking under behandling av brukne bein.  For at et bein med brudd i skal gro riktig, er det viktig at det får ordentlig beskyttelse og holdes i ro. Gipsen bidrar til å avstive området hvor beinet har brukket.

Gips er også et viktig verktøy i tannhelsetjenesten. Ved hjelp av gips kan man ta avtrykk av tenner, bitt og kjeve som kan brukes for å lage tanntekniske hjelpemidler og løsninger. Dette kan for eksempel være til kroner, bittskinner eller ulike broløsninger.

Som jordbruker eller hageentusiast kan man oppleve at jordsmonnet ikke har nok kalsium til det man ønsker å dyrke. Da kan man tilsette gips til jordsmonnet, noe som vil forbedre mikrobiologisk mangfold og øke mengden kalsium. Gips er enkelt å blande inn i jord da det løser seg opp uten problemer, og det er en god måte å unngå ugress på. Ugress foretrekker ofte surt jordsmonn, og gipsen vil stabilisere pH-verdien ved frigjøre kalsium i jorda.

Gips i byggkonstruksjoner

Når gips brukes i byggkonstruksjoner er det ofte for å skjule andre materialer og konstruksjoner. Et velkjent bruksområde for gips i byggteknikk er stukkatur. Stukkatur er en form for murmasse laget av gips, lim, og vann. Murmassen kan være iblandet kalk og sand, og kan være forsterket med metalltråd eller hår.

Stukkatur kan både legges på utvendige fasader og innvendig interiør. Stukkaturteknikken var spesielt utbredt på 1500-, 1600- og 1700-tallet og var et yndet formuttrykk for barokken og rokokkoens utsmykning.

Klassisk stukkatur – fortsatt populært i dag

Selv i dag er stukkatur en populær utsmykning, og gamle herskapsboliger og bygårder i Norge har ofte bevart eller gjenskapt stukkaturen fra 1800-tallet. Det går også an å kjøpe ny stukkatur fra forhandlere av byggematerialer, som etterligner det klassiske uttrykket fra 1800-tallet. Stukkaturen er ikke nødvendigvis laget av gips hvis man kjøper den ny i dag, den kan også være laget av andre kunstige materialer.

Gips brukes også som dekkmateriale på vegger og tak i i moderne bygg. Det trenger ikke være utformet i et særegent mønster eller med utskjæringer, og fungerer fint som et moderne byggemateriale for enkle, rene og minimalistiske utforminger i bygninger.

Er du interessert i byggematerialer og konstruksjoner?

Les mer om ulike typer betong her, eller trykk her for å lese om asfaltens historie.