Deichman bibliotek i Bjørvika: særegent betongbygg

Foto: Erik Thallaug

Det nye hovedbiblioteket i Bjørvika er et seks etasjers betongbygg, med en særegen arkitektur og utforming. Biblioteket åpnet i juni 2020, etter en byggeperiode i årene fra 2014 til 2019.

Konstruksjonen i seg selv er utført med spesielle byggemetoder. I tillegg utgjør bygget et særegent blikkfang i bybildet på grunn av den estetiske utformingen.

29. oktober 2020 ble Deichman Bjørvika tildelt prisen årets Betongtavle 2020, en pris som deles ut til betongbygg som utmerker seg i konstruksjon, arkitektur eller materialer.

Deichman i Bjørvika med overhenget
Foto: Erik Thallaug

Bibliotekets byggematerialer

Deichman Bjørvika er hovedsakelig bygd i stål og betong. Under arbeidet har det blitt forsøkt brukt så mye som mulig av det som kalles lavkarbonbetong – en mer miljøvennlig betong som fremstilles blant annet av restavfall fra industrien. Betongen blir produsert med lavere CO2-utslipp, og er sammensatt av restprodukter fra annen industri. Det er også blitt brukt resirkulerbart stål i konstruksjonen.

Les mer om byggearbeidet til Deichman Bjørvika på bygg.no her.

Unikt betongtak

Bibliotekets «foldetak» blir betegnet som en særegen ingeniørkonstruksjon. Med en spesiell støpeteknikk har nemlig betongtaket blitt foldet slik at det kan bære vekten av seg selv. Taket har også et utheng som stikker ut uten noen form for støtte nedenfra. Denne utstikkeren bærer en konstruksjon under seg, kalt et hengedekke, som utgjør et amfi inne i selve biblioteket.

Utkragingen på biblioteket er bygd for å utnytte tomtens plass til det maksimale, i tillegg til at det skulle oppfylle krav om estetikk og utsyn i bymiljøet rundt biblioteket. Det var for eksempel viktig at det skulle være fri sikt til Operaen, og derfor ble det valgt å ikke ha søyler under hengedekket og utkragingen som bærer amfiet.

Utfordrende byggearbeid

Foldetaket i betong var i utgangspunktet et forslag for å bedre akustikken i bygget. Underveis i planleggingen og utredningen ble dette kombinert med forslaget om bruke foldetaket som en forsterkende byggekonstruksjon som også kunne bære hengedekket.

Det fantes ingen tidligere referanser eller erfaringer med et foldetak med denne typen funksjonalitet. Arkitektene, byggherren, ingeniørene og entreprenørene bak prosjektet måtte derfor prøve seg fram, og det ble et krevende arbeid. Utformingen og gjennomføringen har krevd en god del skreddersøm i byggingen, men det har blitt et givende resultat.

Lurer du på mer om nye Deichman hovedbibliotek i Bjørvika? Trykk her for å komme til deichman.no.

Deichman Bjørvika vinner betongpris

Prisen «Betongtavlen» deles ut til nye byggkonstruksjoner i betong, som utmerker seg på et eller annet vis i måten det er bygd på eller materialene som anvendes. I 2020 ble Deichman Bjørvika vinneren. De to andre finalistene som var nominert var Flekkerøy kirke og Mills hovedkontor. Prisen ble delt ut 29. oktober 2020.

Les mer om «Betongtavlen» og tidligere finalister og vinnere på betong.net her.

Les mer fra Kontrollrådet