Norske bygg i betong
Foto: Siri Uldal
Betong er et materiale som tåler vær og vind, og er med andre ord perfekt for norske forhold. I dag er betong ansett som et moderne og spennende materiale, og brukes gjerne i kombinasjon med stål og glass som slipper inn lys. Betong varer lenge, krever lite vedlikehold og kan minimere energibruken til et bygg. Her kan du lese om ulike bygg i vårt langstrakte land som er bygd i betong.
Ishavskatedralen i Tromsø
Tromsdalen Kirke, populært kalt Ishavskatedralen, er et landemerke som ligger i Tromsø kommune i Troms. Bygget ble tegnet av arkitekt Jan Inge Hovig (ektemannen til Ingrid Espelid Hovig) i 1965, og ble innviet 19. november samme år. Utformingen av Ishavskatedralen gir assosiasjoner til arktisk natur, lavvo, fiskehjeller og naust.
Kirkens 11 betongplater er kledd med korrugerte aluminiumsplater som er stablet mot hverandre, som gir bygget sin særegne trekantform. Lamellene og de store åpne glassgavlene er festet slik at bygget slipper inn lys på sommeren fra midnattssola, og slipper ut lys på vinteren i mørketiden.
I 1972 fikk Ishavskatedralen en stor glassmosaikk kalt «Kristi gjenkomst» av Viktor Sparre på den trekantede østveggen bak alteret.
Bukkekjerka på Andøy
Bukkekjerka er ikke en kirke, men en rasteplass og et toalett med Norges beste utsikt på Andøy i Vesterålen. Det er Morfeus Arkitekter som har tegnet bygget med Statens Vegvesen som oppdragsgiver. Bygget ble åpnet 7. juni 2018. Bukkekjerka består av parkering, servicefunksjoner, bålplass, benk, rasteområder og stier som ligger spredt i landskapet, og er strategisk plassert for å gi besøkende en best mulig opplevelse av stedets historie og natur.
Anlegget er bygget i brettede betongflak, og formen er inspirert av fjellformasjonene i området. I servicebygget kan gjestene nyte utsikten over havet og fjellene gjennom et enveisspeil. På utsiden av bygget reflekterer speilet det spektakulære landskapet på utsiden. I tillegg til betong og enveisspeil, består bygget av polert, syrefast stål.
Grieghallen i Bergen
Grieghallen er et konserthus i Bergen som sto ferdig i mai 1978, og er hjem til Bergen Filharmoniske og Bergen Nasjonale Opera. Grieghallen brukes også til ballett- og teaterforestillinger, i tillegg til kongresser og utleie av lokaler.
Bygget er tegnet av den danske arkitekten Knud Munk som fikk jobben etter en arkitektkonkurranse i 1965. Uten å ha satt sine ben i Bergen tegnet Munk bygget etter den tilgjengelige tomtens fasong. Munks bruk av materialer i betong, glass og stål vakte sterke reaksjoner i samtiden. I dag står Grieghallen som et ikon i Bergen, bygd i materialer som skaper en moderne og minimalistisk atmosfære.
Lærernes Hus i Oslo
Lærernes hus, også kalt «Smykkeskrinet», er tegnet av arkitekt Cathrine Vigander fra Element Arkitekter. Oppdragsgiveren var Utdanningsforbundet. Bygget er plassert midt i Oslo sentrum, midt i mellom to verneverdige bygg fra 1870. Bygget har med sine fire etasjer tilpasset seg nabobyggene, både mot gate og mot gårdsrom. Bygget består av en stor lobby i første etasje, konferansesaler og en kafè med takterrasse på toppen.
Fronten på bygget er en utsmykket glassfasade som også fungerer som solavskjerming. Utsmykningen består av klart glass og silketrykk av symboler som gir assosiasjoner til den gruppen som skal bruke huset.
Bygget har vunnet flere priser for sin arkitektur og dens gode løsninger på bygningsintegrert ventilasjon, og for å ha gode energiløsninger. Byggets løsninger utnytter blant annet de termiske egenskapene som betong innehar, som sikrer et lavt energiforbruk og godt inneklima i lang tid framover.
Lyst til å lese mer om bygg i betong?
Kontrollrådet har flere artikler om betongbygg. Her kan du lese om syv fascinerende bygg i betong og historien om y-blokka.