Karbonfangstanlegg i Brevik

Karbonfangstanlegg i Brevik

Foto: Vetle Houg

Regjeringen har vedtatt at det skal bygges karbonfangstanlegg på sementfabrikken til Norcem, som ligger i Brevik i Telemark. Prosjektet kalles «Langskip», og kan spare klimaet vårt for 400.000 tonn CO hvert år, ifølge tall fra NRK.

Tiltaket med karbonfangsten på Brevik på Norcems fabrikk er en del av Norges store klimasatsning, og et stort prosjekt uten sidestykke i norsk industri.

Norcems sementfabrikk

Norcem er den eneste produsenten av sement i Norge. Selskapet ble grunnlagt i 1968 etter en fusjonering av flere sementprodusenter, og har to fabrikker lokalisert i Kjøpsvik i Nordland og Brevik i Telemark. Selskapet er en del av HeidelbergCement Group. Norcem er i dag en ledende sementleverandør i Norge, i tillegg til at de også eksporterer sement internasjonalt.

Les mer om karbonfangstanlegget i Brevik på Norcems egne hjemmesider her. 

Fremstilling og produksjon av sement

Kalkstein er hovedingrediensen i sement. Den knuses og males opp til råmel, før det prosesseres og tilsettes utvalgte kjemikalier, som så presses og varmes. Etter lagring blir råmelet brent, hvilket resulterer i kalsinering. Det er under kalsineringen at det meste av CO2-utslippet fra prosessen forekommer. Råmelet brennes helt til det når en begynnende smelting i roterende ovner, og males etter dette til pulver. Da tilsettes det gjerne gips eller jernsulfat og en form for hydraulisk aktivt materiale.

Les mer: «Sement betongens far».

Hva er et karbonfangstanlegg?

Karbonfangst er prosessen for å fange opp og lagre CO2 som slippes ut gjennom forskjellig type industri. Det er spesielt utbredt i industrier med store mengder piperøyk, et resultat av forbrennings- og fremstillingsprosesser. Dette er vanlig i gasskraftverk, kullkraftverk og andre typer industrivirksomhet. Også i sementproduksjon er CO2-utslipp en konsekvens av produksjonsmetodene. Derfor er det spesielt viktig med karbonfangst som et miljøtiltak i sementproduksjon, og andre industrianlegg.

Vil du lese mer fra Kontrollrådet?

På bloggen vår finner du interessante artikler om byggematerialer som betong, gips og stål.