Munchmuseet fremtidsrettet betong ved vannkanten

Munchmuseet  fremtidsrettet betong ved vannkanten

Visste du at Munchmuseet med sine 26 313 kvm er et av verdens største museer som er viet til én enkelt kunstner? Museet tilbyr lokale og tilreisende kunst og kultur i hele 13 etasjer, og inviterer de besøkende til å oppleve og lære om både livet og kunstverkene til Edvard Munch.

Munchmuseet vil vise fram en samling med nærmere 28 000 verk fra Munch. Verkene og historiene om Edvard Munchs liv vil være en del av den faste utstillingen i museet, slik at alle som er innom kan få et spennende innblikk i livet og kunsten til Norges mest kjente kunstner. Samtidig vil det være flere temporære utstillinger i samme bygg, i tillegg til kulturelle arrangementer, café og restaurant.

Omstridt prestisjeprosjekt

Museumsbygget er tegnet av arkitektkontoret Herreros Arquitectos, med Oslo Kommune som byggherre. Bygget er en betongkonstruksjon og er plassert rett ved vannkanten i Bjørvika, i godt selskap med blant annet Operahuset og Deichman bibliotek.

Les mer: «Deichman bibliotek i Bjørvika: særegent betongbygg»

I 2016 ble den første grunnsteinen til det som etterhvert skulle bli til det nye Munchmuseet lagt ned. Det var ikke helt uten motstand. Det var nemlig flere diskusjoner rundt plassering og utforming av museet, og Munchmuseet ble raskt et av Norges mest omtalte kulturbygg.

Glidestøpt betongkonstruksjon

Glidestøping er en over 100 år gammel teknikk, men fortsatt den foretrukne metoden når høye konstruksjoner skal bygges. Når man iverksetter glidestøping jobbes det kontinuerlig, uansett vær, fram til konstruksjonen er ferdig.

Betongen som ble brukt til å bygge Munchmuseet ble levert av NorBetong, og det ble tilsammen brukt 3387 kubikkmeter som i løpet av kun 33 dager ble glidestøpt til det 60 meter høye bygget som vi nå ser i vannkanten i Bjørvika.

Klikk her for å se timelapse-video av byggingen av Munchmuseet.

Et bygg for fremtiden

Munchmuseet har endret silhuetten til Oslo, og vil være vil være et signalbygg i hovedstaden i mange generasjoner framover. Det vil være et senter for kunst, kultur, forskning og læring og en viktig møteplass for alle som vil oppleve og lære om Edvard Munchs kunst og liv, og tilby et stort spekter av kulturelle begivenheter for alle som besøker museet.

Vil du lese om flere spennende norske bygg og konstruksjoner i betong?

Vi har skrevet flere artikler om interessante norske betongbygg, blant annet: