6 fordeler med å bygge bolig i betong

Planlegger du å bygge ny bolig, og vurderer å bygge i betong? Da har du kommet til rett plass. Betong har nemlig flere fordeler, både som byggemateriale og som et bærekraftig og energibesparende valg for fremtiden. I denne artikkelen vil vi liste opp seks fordeler med å bygge bolig i betong.

1. Betong er et bærekraftig bygningsmateriale

Ja, du leste riktig. Betong som byggemateriale er et miljøvennlig valg, og det er det flere grunner til. Det stemmer at produksjon av konvensjonell sement, som er bindemiddelet og en viktig bestanddel i betong, har et generelt høyt utslipp av CO2, og det er det viktig å nevne. De høye utslippene skyldes i hovedsak at det produseres utrolig mye sement verden over. Heldigvis har bransjen samlet seg når det kommer til å skape nye og mer miljøvennlige løsninger for produksjon av sement og betong, og det er allerede flere sementprodusenter i Norge som har et fokus på å senke sine CO2-utslipp.

Les mer: «Karbonfangstanlegg i Brevik»

Les mer: «Nå er det enklere å gjenbruke betong»

Samtidig har betongen flere bærekraftige egenskaper som gjør den til et miljøvennlig og fremtidsrettet byggemateriale. Blant annet har betong evnen til å lagre CO2. Dette er på grunn av en kjemisk prosess som kalles karbonatisering, som oppstår ved at lommer med vann i betongen trekker CO2 inn i veggen. Kalsiumoksidet, fra kalkstein i sementen, reagerer med vann og absorberer CO2.

Les mer: Er betong miljøvennlig?

Les mer: Hva menes med miljøvennlig betongteknologi?

2. Kostnadseffektivt og fleksibelt byggemateriale

Prisen på huset ditt vil selvfølgelig variere ut fra hvordan du ønsker at det skal se ut. En tommelfingerregel er at huset blir dyrere jo mer komplisert konstruksjon du ønsker. Men generelt er betong som byggemateriale rimelig sammenlignet med for eksempel tre og andre materialer. Betong er også et utrolig fleksibelt materiale og det er stort sett kun fantasien som setter grenser for hvordan den kan formes. Det betyr at du har mulighet til å skape unike løsninger i din bolig. Vil du ha sirkulære vegger eller en rund endevegg? Da burde du bygge i betong. I tillegg kommer betongbygg best ut når det kommer til levetidskostnader og har høy gjenkjøpsverdi.

Les mer: «Betongens ABC»

3. Krever lite vedlikehold

Visste du at fasaden på en betongbolig vil kunne stå i 25-30 år før du trenger å gjøre noe? Det betyr at du slipper både utgifter og arbeid som følge av vedlikehold av boligen. Du trenger heller ikke å male betongen, hvilket betyr at du slipper å male boligen med jevne mellomrom. Betong vil ikke råtne og tåler også mye fukt før det eventuelt blir muggdannelse.

4. Energieffektivt materiale

Betong er et energieffektivt materiale, som over tid vil spare deg for mange utgifter til både oppvarming og nedkjøling av boligen. Det er fordi betongen har termisk masse, som betyr at betongen absorberer varme fra varmekilder i løpet av dagen, og avgir varme når temperaturen synker. Dette kan redusere behovet for kjøle- og varmesystemer med opptil 50%.

5. Betong er brannsikkert

Betong er et ikke-brennbart materiale. Det betyr at en bolig i betong er et brannsikkert valg, og gir brannbeskyttelse uten at du trenger ekstra beskyttende overflater og kledninger. Betong er også effektiv i å hindre brannspredning, og gir et varig vern mot brann på grunn av sin lange levetid. I tillegg kan konstruksjoner i mur og betong i de aller fleste tilfeller rehabiliteres dersom den har vært utsatt for en brann.

6. Lang levetid

Pantheon er et av de best bevarte bygningene fra romertiden, og gjett hva det er laget av? Det er betong med teglsteinforskaling, som er veldig likt den betongen som vi bruker i dag. Over 2000 år senere står Pantheon fortsatt og vitner til hvor lang levetid betong som byggemateriale faktisk har. Velger du derfor å bygge en bolig i betong kan du være sikker på at du får et hjem som vil være til glede for flere generasjoner framover i tid.

Les mer: «Betongens historie»

Vil du lese vite mer om betong og dens bruksområder?